Du har det bedre, eller ligefrem godt, igen – fantastisk. Hvad så nu?

Ja, nu får du måske lyst til at vende tilbage til det samme du gjorde, før du havde ondt. Det er noget af det vi høre ofte “Jeg vil bare gerne kunne det samme som jeg plejer”. Men når man har haft en ubalance, der måske har været der af flere omgange, så bliver man nød til at kigge på hvor ubalancen kommer fra, ellers er det et spørgsmål om tid før ubalancen er tilbage.

Ubalance? Hvad betyder det overhovedet? En ubalance er når der er et eller andet der gør at man havner det samme (trælse) sted om og om igen. En ubalance kan både være i krop og sind, hvor man mærker at der er “noget” der ikke er som det skal være. Vi skelner ikke i fysiske og mentale ubalancer, fordi fysiske ubalancer giver ofte mentale ubalancer og mentale ubalancer giver ofte fysiske ubalancer. Tænk fx på hvis du har ondt i ryggen (fysisk ubalance) det påvirker automatisk dit humør (mental ubalance), eller hvis du føler dig stresset på arbejdet (mental ubalance) går der ikke længe før dét “sætter sig i kroppen” (fysisk ubalance).

Det er vigtigt at få bevidsthed på hvor ubalancen stammer fra i dit liv, så du får fat i roden af hvor problemet ligger. Vi har erfaret at mange synes den proces er lidt uoverskueligt. Hvor starter man? Derfor har vi lavet denne side til at give dig et sted at starte. Vi ser der i vores samfund er 3 store “dagligdags fælder” der ofte er årsagen til ubalancer:

Ensformigt bevægemønster – Bevæger sin krop i det samme bevægemønster, dag efter dag, overbelaster dele af kroppen, underbelaster andre dele af kroppen. Ofte mærker man kroppen “brokke sig”, men overhører det.  Er enten over-aktiv eller under-aktiv.

For lidt tid til afslapning – Er altid i gang. Prioriterer at være aktiv, i gang, yde, ordne, sørge for. Nedprioriterer at slappe af, føles som dovenhed og spild tid. Har svært ved at være i ro, bliver rastløs, får tankemylder, har svært ved at sove.

Selv-nedprioritering –  Bevidst eller ubevist, prioritere man alt og alle over en selv, der er altid noget der skal gøres før man kan gøre dét man gerne vil. Har ofte svært ved at sætte grænser.  Overmandes ofte af en følelse af modløshed, stress, tomhed, frustration, tristhed, sorg, afmagt, vrede, irritation eller meningsløshed.

Man kan sagtens falde i alle tre “dagligdags fælder” på én gang, og det kan også være der er én “fælde” der er årsag til større ubalance end de andre. Ofte sker det, at når vi giver én fælde særligt fokus, er der pludselig ubalance i én af de andre. Derfor, er det vigtigt jævnligt at kigge på alle tre “fælder” for at undersøge, om de er årsag til en ubalance. Heldigvis er der én modkur mod hvad af de tre “hverdags fælder”. Derfor er vores “recept” til dig der gerne vil undgå at få smerter, at prioriterer daglig;

Bevægelse. Restitution. Glæde.

Lang de fleste vil opleve markante ændringer, blot ved at have særligt fokus her. De her tre ord er så vigtige at have fokus på, at de faktisk kan komme til at udgøre din nye “recept” på at holde smerter ude af dit liv. Derfor har vi kaldt dem: DR. MOVE (Bevægelse), DR. REST (restitution, søvn), DR. HAPPY (glæde). Hvis du får styr på dem, kan de nemlig overtage en del af lægens arbejde.

Dr. Move, Dr. Rest og Dr. Happy giver hver deres “recept” på, hvor du fordelagtigt kan sætte ind, for at opretholde balancen i dit liv. Hvis du kan have fokus på at inkludere lidt af både Dr. Move, Dr. Rest og Dr. Happy i din dagligdag, vil du se hvordan ubalancerne ligeså stille bliver færre og færre i dit liv.

Dr. MOVE – Bevægelse, vi kommer ikke udenom at kroppen skal bevæges. Det høre vi dagligt om i Danmark. Men det vi høre knap så meget om er, at forskellige væv i kroppen responderer særligt godt på forskellige former for bevægelse. Vi høre heller ikke særlig meget om, at man ikke behøver anstrenge sig meget før det har stor effekt. Jo flere forskellige måder du kan bruge din krop på jo bedre. Lidt er bedre end ingenting. Vi anbefaler at du har særligt fokus på 2 former for bevægelse. Styrkende bevægelse og udstrækning/afspænding. Ofte kræver DR. MOVE langt mindre tid end vi regner med. Start med at sætte barren lavt, og med noget du synes er sjovt.

Eksempel Dr. Move:

Jesper fik bugt med sine skulder og nakke smerter (fysisk ubalance) efter han fik behandlinger ved Bilal, men efter noget tid var smerterne tilbage. Da Jesper begyndte at undersøge hvor smerterne kom fra, fandt han ud af at han sad stille i samme stilling i mange timer om dagen, da han arbejdede på kontor. Jesper begyndte at ligge små “body-breaks” ind i løbet af dagen, hvor han kunne bevæge sin krop på andre måder, end at sidde stille i samme stilling. Jesper begyndte også at lave små øvelser for nakke og skulder hver aften. Først da Jesper fandt årsagen til smerterne og ændrede lidt i sine vaner, forsvandt nakke og skuldersmerterne permanent.

DR. REST – Restitution/Ro/Søvn er en enorm overset vigtighed i vores del af verden. I vores del af verden sætter vi ære i at “være i gang”, være “effektive”, og det er restitution/ro/søvn ikke – og måske derfor underprioriteret. Vi har behov for stunder med ro for at kunne berolige nervesystemet, så det ikke hele tiden er overaktivt. Roen hjælper os med at tage bedre beslutninger og værre mindre følelsesmæssigt reaktive. Vi har også behov for søvn for at ubalancer i krop og sind kan hele. Derfor er det vigtigt at indlægge bevidste pauser. Både imellem træningssessioner, men også imellem almindelige dagligdags aktiviteter. Pauser giver rum til at krop og sind så det kan restituerer, hele, opretholde kroppens funktioner, bevarer balancen og bevarer livskvaliteten.

Eksempel Dr.Rest:

Jane havde tidligere fået behandlinger for knæsmerter (fysisk ubalance), men smerterne var kommet tilbage. Jane var ærgerlig over at smerterne “igen var tilbage”. Jane var en aktiv løber, og havde svært ved at “sidde stille”, som hun selv udtrykte det. Jane var altid i gang, og ud over det løb hun mindst 5 gange i ugen – lange ture. Jane blev ved at løbe uanset om knæet begyndte “at værke”, for når hun havde sat sig noget for – jamen så blev det sådan. Da Jane selv fik syn på at hendes ubalance kunne skyldes at hun “altid var i gang”, begyndte hun at indlægge restitutionspauser imellem hendes træningsdage. Jane løb nu kun 3 gange i ugen, og stoppede når knæet under løb begyndte at sige fra. Jane oplevede hurtigt hvordan hendes knæ-smerter helt udeblev – også under løb.  Jane oplevede også hvordan hendes restitution faktisk gav hende bedre løbetider, end hun tidligere havde haft.

DR. HAPPY er måske den mest undervurderede faktor i vores del af verdenen, når det gælder smerter. Når man er sur, frustreret, stresset, ked af det mv. giver det mentale ubalancer, som udvikler sig til fysiske ubalancer.  I den danske kultur føler mange de først skal “yde før de kan nyde” men dr. Happy´s recept vender dét på hovedet. Dr. Happys recept beder dig om at “nyde før du kan yde” som handler om at prioriterer dét der gør dig glad. Hver eneste dag. Alt for mange prøver at holde ud med næb og kløer, i en presset hverdag fyldt med krav, hvor krop og sind betaler en høj pris. Glæde giver dig overskud til de ting du skal “yde”, samtidig styrker glæde dit immunforsvar og sænker dit stress-niveau, hvilket giver kroppen bedre betingelser for at opretholde balancen.

Eksempel Dr. Happy:

Mille fik behandlinger ved Bilal for spændingshovedpine (fysisk ubalance). Behandlingerne fik spændingshovedpinen til at gå væk, men efter noget tid fik Mille igen hovedpine. Mille begyndte at undersøge hvad årsagen til hovedpinen var. Mille fortalte at hun igennem flere år, havde følt sig mobbet på arbejdet, men hun var blevet da hun ikke kunne overskue konsekvenserne ved at skifte arbejde. Da Mille fik bevidsthed på hvad i hendes liv der gav hende hovedpine (arbejdet), skiftede job og var glad hverdag når hun skulle på arbejde, forsvandt hovedpinen fuldstændigt.

Vi har alle sammen ubalancer i livet.Det er ikke farligt. Vi mærker først symptomerne af vores ubalancer, når ubalancerne bliver for store til at kroppen selv kan opretholde balancen. Så skal kroppen nogle gange have lidt hjælp. Små ubalancer kan vi selv arbejde med fx ved at lave små øvelser, indlægge pauser mv., større ubalancer kræver kroppen bliver hjulpet på vej fx via. behandling.

Hvilken “recept” har du mest brug for lige nu? Dr. Move, Dr. Happy eller Dr. Rest?