DR. REST – Restitution/Ro/Søvn er en enorm overset vigtighed i vores del af verden. I vores del af verden sætter vi ære i at “være i gang”, være “effektive”, og det er restitution/ro/søvn ikke – og måske derfor underprioriteret.
Søvnen er livsnødvendigt. Under søvn udskilles væksthormoner som heler din krop og hjerne, så det kan fungerer som det skal.
Hele 15 % af den danske befolkning fortæller de ikke sover tilstrækkeligt. Smerter og søvn har tæt sammenhæng. Når man har smerter bliver søvnen dårligere, og når man er i søvnunderskud forværrer det smerter. På denne måde kan det bliver en ond spiral med smerter og søvn.
Allerede efter 1 døgn uden søvn, bliver hukommelse, koncentration, intellekt og kreativitet væsentligt påvirket. Det påvirker altså både energi, overskud og evnen til at tænke klart, når man er i søvnmangel.
Bekymringer, angst, stress og frygt forstærkes ofte til aften, hvor tankerne kan komme til at flyve uhindret rundt. Dette påvirker nervesystemet til en “frygt” tilstand, hvor det bliver endnu sværere at sove.
Efter en søvnreduktion på 3-4 timer (i forhold til normalt) nedsætter det ens præstations niveau med hele 30-50%. Hvis du har været presset mentalt eller fysisk over en længere periode, bliver du mere anspændt i musklerne og det sympatiske nervesystems aktivitet øges, begge dele gør det sværere at sove.
Vi har behov for stunder med sanselig ro for at nervesystemet kan “ned-gearer” og falde ind i søvnen. Søvn/ro/hvile hjælper os med at kunne tænke mere klart, tage bedre beslutninger og værre mindre følelsesmæssigt reaktive.
For at krop og sind kan fungere optimalt er det vigtigt at nervesystemet kan restituerer, så nervesystemet kan handle hurtigt når det er påkrævet. Desværre lever mange danskere i en kronisk stress-tilstand, hvor nervesystemet er så “opspændt” at de hele tiden er klar til at handle. Det gør sindet mere reaktivt, også i situationer hvor det ikke er påkrævet.
Det er vigtigt at indlægge bevidste pauser med ro/hvile/søvn. Både imellem træningssessioner, men også imellem almindelige dagligdags aktiviteter. Pauser giver rum til at krop og sind kan restituerer, hele, opretholde kroppens funktioner, bevarer balancen, styrker immunforsvaret og hjælpe med at bevarer livskvaliteten. Pauser med ro kan være meget forskelligt, men jo flere sanser der får ro jo større effekt. Du kan med fordel bruge yoga nidra eller meditationer til at skabe små “brain breaks” i løbet af din dag.
Hvad er Yoga Nidra?
Yoga nidra er en over 1000 år gammel indisk teknik til at få krop og sind til at slappe af. Yoga nidra kaldes også “yogiens søvn”, men bare rolig, selvom du ikke er yogi kan du stadig få stor glæde af yoga nidraens virkning. Det kræver ingen fysisk kunnen at lave yoga nidra da man blot ligger i en hvilestilling, mens man guides ind i en dyb afspændings tilstand. Yoga Nidra kan bruges til at finde ro og hvile, eller til at hjælpe dig med dybere og mere glidende søvn. Der er undersøgelser der viser at 30 min yoga nidra giver samme udbytte som at sove i 4 timer, og den dybe afspændingstilstand giver både krop og sind mulighed for hvile, så det kan hele sig selv. Yoga nidra hjælper med:
-
At reducerer stress
-
Give mere energi og større overskud (ved jævnligt brug)
-
Forbedrer koncentration og hukommelse
-
Øger kreativitetsevne
-
Reducerer fysiske og mentale spændinger
-
Hjælper med en bedre søvn
-
Styrker immunforsvar
-
Forskning viser at man ved yoga Nidra kan opnå en dybere effekt end ved andre afspændingsteknikker og hypnose.