Nytårsforsæt – Øvelse frem for rigide målsætninger

Nytårsforsæt – Øvelse frem for rigide målsætninger

Nytårsforsæt – Øvelse frem for rigide målsætninger 150 150 Nanett

Det nye år er kommet – og det samme er en masse nytårsforsæt. For mange af os er et nyt år nemlig en god anledning til at vurderer hvordan det forrige år er gået, og hvad vi ønsker at opnå i det nye år.

Og her skal vi passe på. Her kan vi nemlig blive urealistiske omkring vores mål for det nye år. Hvis vi ikke har opnået dét vi ville, i det tidligere år, SÅ skal dette år hvert fald være året hvor det sker. Hvis man fx ikke tabte sig de ønskede 10 kg i 2022 så skal 2023 være året, hvor det sker. Dette får os til at sætte alle sejl ind (for en periode) på at opnå målet.

Derfor kommer vi ofte til at sætte os (for) ambitiøse mål. Nu skal jeg også ned i det motionscenter. Og stoppe med at spise sukker. Og gå 10.000 skridt om dagen. Og kun spise grøntsager. Aldrig spise slik. Eller drikke sodavand. Og starte med at mediterer hverdag. Osv.

Når vi laver nytårsforsæt bliver det derfor ofte, “alt” eller “intet” tankegangen der sætter ind. Enten gør vi ingenting (det forgangne år som eksempel) – og ellers har vi 100 regler for hvad vi må eller ikke må. Denne alt eller intet tankegang leder os ofte til at sætte rigide (urealistiske) regler og forbud op for os selv. Dette gør vi, fordi det virker overskueligt i en travl hverdag, at vide hvad der er “godt” og hvad der er “forbudt”.

Desværre er den menneskelige mekanisme blot at Forbud øger vores interesse – uanset om det er andre eller os selv der har lavet forbuddet (dette kan hjernen nemlig ikke skelne imellem). Mennesker er tiltrukket af det de ikke må. Derfor varer forbudsreglerne sjældent særligt længe.

Se billedet ovenfor. Du giver dig selv et forbud – det øger din interesse i netop forbuddet – du “falder i ” / bryder forbuddet – Du giver dig selv et nyt forbud – og sådan forsætter det, uden der sker nogle egentlig ændringer, udover at din følelse af at kunne lykkedes kun går én vej – ned.

Når vi skal ændrer livsstil findes der desværre (heller) ikke et quickfix. En varig livsstilsændring tager tid, forståelse for selvet og tålmodighed (og en masse andre ting).

De rigide regler er baseret på urealistiske mål, der skaber et urealistisk spændingsfelt hvor vi hele tiden veksler imellem alt eller intet. Enten sætter jeg alle sejl ind. Ellers gør jeg ingenting. Det giver følelsen af succes de dage det lykkes og følelsen af fiasko de dage det ikke lykkes. Ofte tager følelsen af fiasko over, og det giver en helhedsfølelse af, ikke at kunne gøre det man sætter sig for. “Jeg kan ikke engang tage mig sammen til at … ”

Rigide regler giver nemlig ikke plads til at lave “fejl”. Rigide regler giver ikke plads til læring. Enten var det en succes – ellers var det ikke. Der er ikke nogen “mellemvej” i et rigidt regelsæt. Men sandheden er at netop mellemvejene er vejen mod en varig livsstilændring. Rigide regler giver blot en overvejende nedadgående rutsjebane tur for det mentale helbred.

Så i stedet for et rigidt nytårsforsæt – så tillad dig selv, at ØVE dig. “Jeg øver mig i at gå i motionscenter..” “Jeg øver mig i at spise flere grøntsager.. ” Jeg øver mig i at være mere tilgivende overfor mig selv..” “Jeg øver mig i, at reagerer på mine smerter før… ” Øvelse tillader os nemlig at lave “fejl” – for når vi øver os, så er vi i en læringsproces. Og netop læringsprocessen (om dig selv, dine vaner og reaktionsmønstre) er uundværlig i vejen mod varige livsstilændringer.

Så….Hvad vil du øve dig på i 2023?

Hvis du har behov for støtte, til at øve dig i dine nye livstil/smertehåndtering så ring til os på 60 55 03 24 for booking af tid til smerte/livsstil coaching.